Újabb információk derültek ki a kisiklott vonat miatt Kétpónál szivárgó veszélyes anyagról

Megosztás

Az első hírekkel szemben nem stimmelt a kisiklott és a pályán maradó vagonok száma sem. A nagyobb gond az, hogy még mindig nem tudják pontosan, mennyi szivárgott ki a veszélyes anyagból a környezetbe.

Veszélyes anyagot is szállító tehervonat siklott ki Kétpónál vasárnap délután.

A Kétpónál kisiklott tehervonat egy tartályából szivárog veszélyes anyag – közölte a hvg.hu-val Németh Ádám a Katasztrófavédelem Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei szóvivője. A szerelvény 5 kocsijában szállított veszélyes anyagot, ezek közül négy kisiklott és az egyik annyira megsérült, hogy szivárogni kezdett.

A tartályból szivárgó veszélyes anyag egy többfunkciós ipari alapanyag, amit rovarirtásra, növényvédőszernek, ipari tisztítószerként is használnak. A veszélyes anyag kiszivárgása miatt nem volt szükség a lakosságot érintő speciális intézkedésre (ellentétben az első hírekkel). Azt ugyanakkor egyelőre nem lehet megmondani, mekkora mennyiség szivárgott ki a tartálykocsiból és ez milyen hatással van a talajra.

A vagonok elszállítása folyamatban van, de lassítja a folyamatot, hogy ehhez speciális eszközök szükségesek. A baleset okát egyelőre nem lehet tudni, a pályaszakaszt azonban feltehetően jó ideig nem lehet majd használni, az ugyanis legalább 2 kilométeres szakaszon megrongálódott.

Az első közlemények a rendőrség részéről még arról szóltak, hogy egy 12 kocsis tehervonat 6 kocsija siklott ki. A Katasztrófavédelem szóvivőjének pontosítása szerint azonban egy 17 kocsis tehervonat kisiklását jelentette a mozdonyvezető vasárnap valamivel délután negyed 1 után. A szóvivő nyilatkozata szerint a szerelvény 17 kocsijából 12 tért le a sínekről.

Frissítés: Szolnokról érkezik egy daru, ami a kisiklott 9 kocsit eltávolítja az útból. A vasúti pálya és a felsővezeték is jelentős mértékben károsodott, a kár az előzetes számítások szerint több százmillió forint. A helyreállítás a jövő hét elejére legfeljebb a bal vágányon várható. A munka befejezéséig az utasokat Törökszentmiklós és Mezőtúr között vonatpótló autóbuszok fogják szállítani, Szolnokról Törökszentmiklósra vonattal lehet eljutni, Szentes felé pedig Szolnok-Tiszatenyő-Szentes útvonalon lehet vonattal közlekedni. A Kétpóra vezető átjáró utat, amit jelenleg elzárnak a tehervagon szerelvényei, körülbelül a reggeli órákra tudják felszabadítani. Jó esetben.

Kapcsolódó cikkek